Uw batterijen opladen
De kinderkamer is prachtig ingericht, de babykleertjes liggen klaar. Nu is het tijd om uw batterijen op te laden. Het kan een goed idee zijn om op vakantie te gaan tijdens de zwangerschap, ten minste als u goed nadenkt over de bestemming, het stadium van uw zwangerschap en het vervoer. Om u te helpen bij uw planning heeft het medi-team de belangrijkste zaken voor u samengevat.
In het Nederlands is er nu een nieuw woord voor op vakantie gaan tijdens de zwangerschap - 'babymoon' - afgeleid van het Engelse 'honeymoon'. Pasgetrouwde stellen gaan vaak op honeymoon om de band te versterken. Een 'babymoon' geeft stellen de kans om zich samen te ontspannen en goed voor te bereiden op een nieuwe levensfase. Veel hotels hebben nu speciale aanbiedingen voor aanstaande ouders, gaande van Tibetaanse klankschalen en kruidenvoetbaden tot zwangerschapsyoga.
Vliegtuig, auto of trein?
Vliegen is volkomen veilig voor zwangere vrouwen, met uitzondering van de periode net voor de bevalling. Er zijn wel drie belangrijke punten waar u rekening mee moet houden: De lucht die u inademt tijdens de vlucht bevat minder zuurstof, als u lang zit is er een kans op trombose en tijdens de vlucht staat u sterker bloot aan straling uit de kosmos.
Het is goed om de risico's en voordelen af te wegen samen met uw arts. Tot de zesde maand van de zwangerschap kunt u ook op vakantie gaan met de auto. Let op: voor een optimale bescherming mag u de veiligheidsgordel niet over uw buik laten lopen. Plaats de gordel tussen uw borst en buik. Reizen per trein is het meest comfortabel als u zwanger bent, omdat u tussendoor af en toe uw benen kunt strekken.
Het juiste moment
In principe kunt u natuurlijk op elk moment op vakantie gaan tijdens uw zwangerschap. Maar als u niet constant op zoek wilt gaan naar een toilet tijdens uw vakantie of het risico wilt lopen dat u bevalt in uw vakantieverblijf, raden we u sterk aan om de vakantie te nemen in de vierde tot en met de zesde maand van de zwangerschap.
Tijdens deze periode voelen de meeste vrouwen zich het prettigst. De vroege symptomen, zoals misselijkheid of duizeligheid, zijn verdwenen en de hormonen zorgen ervoor dat u zich in evenwicht en energiek voelt. En uw buik is nog niet te dik.
Dus waar gaat u heen?
Hoe langer de reis, hoe zwaarder het voor u is, dat spreekt voor zich. Als het weer op uw bestemming veel warmer of kouder is, zal dat uw lichaam ook belasten. Het is dus het beste om in Europa te blijven. Maar als u toch liever naar de Caraïben gaat, boek dan een kamer met airconditioning.
Welke bestemming u ook kiest, het is belangrijk dat de medische zorg en hygiëne in orde zijn. Gebieden waar malaria of andere tropische ziekten voorkomen zijn ongeschikt voor zwangere vrouwen. Het is ook niet goed om lang te verblijven boven een hoogte van 2.000 meter. In hooggelegen streken is het zuurstofgehalte in de lucht zo laag, dat de baby een tekort aan zuurstof zou kunnen krijgen.
Trombose voorkomen
Tijdens de zwangerschap is het risico op trombose altijd groter dan normaal. Als u lang in een auto, vliegtuig of trein zit, neemt dit risico toe. We spreken van trombose als een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel. Dan stroomt het bloed niet door en dat kan ernstige gevolgen hebben. Maar er zijn allerlei tips om het risico op een zogenaamde vliegtuigtrombose te minimaliseren:
- Koop reiskousen bij een zorgwinkel
- Drink veel water, thee of vruchtensap
- Draag loszittende kleren en comfortabele schoenen
- Stimuleer de bloedsomloop met oefeningen, zoals met uw tenen wiebelen of uw voeten ronddraaien
- Grijp elke gelegenheid om uw benen te strekken
- Elke keer dat u uw spieren rekt, bevordert u de bloedstroom naar het hart
Genieten van de rust en stilte
Een vakantie samen met uw partner en uw ongeboren baby kan een heerlijke en verkwikkende tijd zijn. Het positieve effect van een moeder die is uitgerust na een vakantie mag niet worden onderschat. Zwangere vrouwen mogen zich geen vakantie ontzeggen uit overdreven voorzichtigheid. Het is wel verstandig om deskundig advies te vragen aan de gynaecoloog voor u begint te plannen en om voorzorgsmaatregelen te treffen. Dit is de doeltreffendste manier om de risico's te beperken. U kunt het hogere risico op trombose en daarmee op longembolie actief voorkomen.
Bijvoorbeeld, met de reiskousen medi travel. Die zijn verkrijgbaar in vijf maten (S-XL), twee lengten (normaal, kort) en in de kleuren zwart en poeder. Het gepatenteerde Clima Fresh-systeem garandeert geurremmende frisheid voor de voeten. De Clima Comfort-technologie voert het zweet van de huid af naar de buitenkant. Daardoor zijn de reiskousen ideaal voor onderweg - zelfs in warme landen. U kunt ook terugvallen op de moderne compressiekousen van medi. Die bieden ook bescherming tegen bloedstolsels en zijn tegenwoordig niet te onderscheiden van normale kousen en panty's. Compressiekousen zijn verkrijgbaar in veel kleuren en variëteiten: een panty met een extra comfortabel bovendeel voor de dikke buik, stay-ups (kousen tot op de dij) of kniekousen. Uw arts of speciaalzaak zal u met plezier adviseren en helpen de juiste kousen te vinden voor uw 'babymoon'.
Diagnose en behandeling
Oorzaken, tekenen en behandeling van gezwollen benen
Producttip
Specifieke compressie tegen vliegtuigtrombose
Gezondheid
Hoe werken onze bloedvaten?