Veneuze aandoeningen

De aderen vervoeren elke dag bloed naar ons hart. De aderen in de benen moeten daarvoor extra hard werken. Als ze niet optimaal functioneren, verzamelt het bloed zich in de benen en kunnen er zich diverse vormen van vaataandoeningen ontwikkelen.

Venen in den Beinen

Wat zijn veneuze aandoeningen?

Spataderen, aderontsteking, trombose – veneuze aandoeningen komen veel voor. Veel mannen en vrouwen in Duitsland hebben zelfs een chronische veneuze ziekte. Er is vaak sprake van een genetische aanleg, maar factoren zoals veel zitten of staan op het werk, obesitas en een gebrek aan lichaamsbeweging spelen ook een rol. Vermoeide en zware benen, een tintelingen of gezwollen enkels kunnen allemaal tekenen van veneuze insufficiëntie zijn. Veranderingen in de aderen kunnen worden tegengegaan door de symptomen goed te interpreteren en tijdig preventieve maatregelen te treffen.

Het veneuze systeem

De slagaderen vervoeren bloed van het hart naar de rest van het lichaam, en de aderen vervoeren het zuurstofarme bloed terug naar het hart – tegen de zwaartekracht in. Deze functie wordt ondersteund door de zogenaamde spierpomp in de beenspieren en de kleppen in de aderen. De spierpomp werkt ook als een klep en voorkomt dat het bloed terugstroomt in de benen. Als dit systeem begint te falen, hoopt het bloed zich op in de benen. We ontwikkelen bezemrijsvarices, spataderen, aderontsteking en in een vergevorderd stadium veneuze beenzweren.

Tekenen en symptomen

De eerste verandering in uw aderen zijn doorgaans al opgetreden lang voordat u spataderen of andere zichtbare tekenen opmerkt. Vermoeide of jeukende benen, gezwollen enkels 's avonds, een stekend gevoel of pijn in de benen zijn de eerste signalen van veranderingen in de aderen. De zogenaamde “waarschuwingsaderen”, een cirkel van uitgezette aderen bij de enkel, zijn een belangrijk vroeg teken.

Later worden ze gevolgd door "dikke benen", die het gevolg zijn van de ophoping van vocht. Raadpleeg een fleboloog zodat deze kan bepalen welke behandeling het geschiktst is voor u. Het onderzoek is trouwens volledig pijnloos en zonder enig risico.

Risicofactoren

Veneuze insufficiëntie is vaak een genetische kwestie. Maar andere factoren zoals slap bindweefsel, zwangerschappen en hormonale veranderingen kunnen het ontstaan van veneuze aandoeningen ook bevorderen. Alcohol, dat een bloedvatverwijdend effect heeft, en obesitas en chronische spijsverteringsproblemen kunnen ook een rol spelen. Veel zitten en staan en een gebrek aan lichaamsbeweging zijn slechte gewoonten.

Preventie

"Het is beter om te lopen en te liggen dan te zitten en te staan" is de vuistregel van de Duitse venenliga.Veel lichaamsbeweging en specifieke bloedvatoefeningen houden uw aderen gezond en elastisch. Door de afwisselende samentrekking en ontspanning van de beenspieren blijft uw bloed in beweging. Wisselbaden en wisseldouches zijn ook een weldaad voor uw benen.

Begin regelmatig compressiekousen te dragen. Op deze manier voorkomt u niet alleen bezemrijsvarices en spataderen. In veel gevallen zijn kousen in de lagere compressieklassen al voldoende. Zorgwinkels en modezaken verkopen trendy modellen die er helemaal niet uitzien als compressiekousen.

Wat styling betreft: laat uw hoge hakken wat vaker staan en draag schoenen met lage hakken. Dat is omdat de spieren vrij inactief blijven als u hoge hakken draagt en daardoor minder druk uitoefenen op het veneuze systeem. Bij schoenen met lage hakken kan de voet daarentegen zich gemakkelijk afrollen, wat de spierpomp in de kuiten activeert.

Hoe kunnen veneuze aandoeningen worden behandeld?

Er is geen genezing mogelijk voor veneuze ziekten, maar ze reageren wel goed op een behandeling. Er zijn veel behandelmethoden, zelfs voor gevorderde gevallen. De belangrijkste hiervan zijn Compressiebehandeling en vaatchirurgie.