Aderontsteking

Bij aderontsteking (medische term: flebitis) is de wand van een ader ontstoken

Aderontsteking

Lokaal beperkt en pijnlijk

Doorgaans worden de oppervlakkige aderen getroffen (oppervlakkige flebitis). De ontsteking treedt vaak op bij spataderen in de benen, hoewel de aderen van de armen, en in zeldzame gevallen, van het gezicht en de hals ook getroffen kunnen worden. Flebitis is meestal lokaal beperkt en kan soms heel pijnlijk zijn. Het aangetaste deel van de ader ziet er rood en vaak gezwollen uit, en voelt warm aan. Een ontsteking veroorzaakt door bacteriën kan koorts veroorzaken.

Er moet onmiddellijk een specialist worden geraadpleegd (fleboloog, angioloog, vaatchirurg, dermatoloog): er kunnen bloedstolsels worden gevormd als gevolg van de aderontsteking. Als een diepe ader in het been ontstoken is, kan dat trombose veroorzaken. Dit wordt ook wel diepe veneuze trombose of flebotrombose genoemd.

Als het bloedstolsel wordt meegevoerd naar de longen, ontstaat daar een longembolie, die dodelijk kan zijn.

Oorzaken van aderontsteking

Een tragere bloedstroom is de meest voorkomende oorzaak van aderontsteking. Dit leidt tot ontstekingsreacties op de verzwakte vaatwand, die vaker optreedt bij spataderen. Maar er kan ook een aderontsteking optreden als de ader langdurig wordt afgekneld, door te strakke kledingstukken of bijvoorbeeld de harde rand van een stoel. Een andere veelvoorkomende oorzaak is een katheter die een arts plaatst voor een infuus of medicatie, en die verscheidene dagen in de ader blijft zitten. Aderontsteking kan ook worden veroorzaakt door beschadiging van de vaatwand of bacteriën die de ader binnendringen, en na een operatie of langdurige bedrust.

Hoe wordt aderontsteking behandeld?

Wat gebeurt er als de aderontsteking onbehandeld blijft?

Een ontsteking van oppervlakkige vaten die snel wordt gediagnosticeerd en behandeld, verdwijnt vaak binnen een paar dagen zonder complicaties. Als de symptomen van aderontsteking echter niet worden behandeld, kan de ontsteking zich uitbreiden en wekenlang pijn veroorzaken. De situatie is vooral riskant als de ontsteking zich bevindt dicht bij een tak die naar het diepe veneuze systeem leidt. Als een dergelijke ontsteking niet wordt behandeld, kan er een diepe veneuze trombose ontstaan met het risico op een gevaarlijke longembolie.

Tips voor het dagelijks leven om aderontsteking te voorkomen:

  • Drink voldoende vloeistof
  • Probeer niet te lang te zitten of te staan
  • Doe voetoefeningen om de veneuze pomp te activeren
  • Laat spataderen behandelen
  • Draag elke dag medische compressiekousen als u al spataderen hebt
  • Stop met roken