Aderen

Gezonde aderen - een zeldzaamheid

Veneuze systeem

De functie van de aderen

Slechts 10 procent van de mensen in Duitsland heeft gezonde vaten. Negentig procent heeft een vaataandoening.1 Dit kan leiden tot vermoeide, gezwollen benen, spataderen of trombose. Hoe werken de aderen? Hoe kunnen we ze helpen?

Een wijd vertakt systeem van bloedvaten vervoert het bloed door ons hele lichaam. Er zijn twee soorten bloedvaten, slagaderen en aderen, die het bloed respectievelijk van het hart en naar het hart vervoeren. Het hart pompt het bloed via de slagaderen naar alle cellen van het lichaam en voorziet ze zo van zuurstof.

Belang van het veneuze systeem

De aderen moeten daarentegen het zuurstofarme bloed van overal in het lichaam naar het hart terugvoeren en van daaruit naar de longen. Talloze minuscule bloedvaatjes, de zogenaamde capillairen, verzamelen het zuurstofarme bloed in het hele lichaam en vervoeren het naar de aderen die het vervolgens naar het hart brengen. Zo vervoeren de aderen elke dag ongeveer 7.000 liter bloed naar het hart.

Zuurstofarm bloed in het veneuze systeem is donkerder dan het zuurstofrijke bloed in de slagaderen. Een ander verschil is dat de bloeddruk in de aderen veel lager is dan in de slagaderen. De druk in de aderen telt als de onderdruk, en die in de slagaderen als de bovendruk.

Veel aderen lopen naast de slagaderen in ons lichaam. Maar er zijn ook veel aderen die niet langs een slagader lopen, vooral in het onderhuidse vetweefsel van de armen en benen. Onze veneuze systeem is dus groter en dichter dan het arteriële systeem.

Anatomische classificatie van de aderen

De vaten worden geclassificeerd op basis van het lichaamsdeel waar ze zich bevinden:

  • Hoofdaderen
  • Armaderen
  • Buikaderen
  • Beenaderen

Het bloed uit de organen in de buikholte gaat eerst door de zogenaamde poortader naar de lever, waar het wordt gefilterd voordat het verder wordt vervoerd naar het hart. Er zijn verscheidene systemen in de beenaderen. Het grootste deel van het bloed wordt teruggevoerd via de diepe aderen in de benen, die door de spieren lopen. De rest van het bloed stroomt terug via de oppervlakkige beenaderen, die van de enkels naar de knieholte of lies lopen, waar ze uitkomen in de diepe aderen van de benen.

Om de ongeveer anderhalve meter van de benen te overwinnen heeft moeder natuur onze aderen uitgerust met een geweldig systeem. In het binnenste van de aderen zitten slipvormige kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar één richting op kan stromen. Als het bloed naar boven stroomt in het been door de druk die de pomp van de gewrichten en spieren uitoefenen, laten de kleppen het bloed door. Maar als het bloed terug wil stromen naar beneden, onder invloed van de zwaartekracht, sluiten de kleppen.

Als de aderen verwijd raken, is compressie nodig

Lichaamsbeweging houdt de aderen actief

Als we onze spieren gebruiken bij het wandelen, knijpen ze de aderen samen. Daardoor wordt het bloed voortgestuwd, vanuit de kuiten naar het hart. Dit is waar de term "kuitspierpomp" van is afgeleid. Na de spiercontractie daalt de druk in de nu lege aderen en wordt er nieuw bloed aangezogen. Dat verklaart waarom lichaamsbeweging zo belangrijk is voor de goede werking van de aderen.

Zonder lichaamsbeweging kunnen de spieren geen mechanische druk uitoefenen op de aderen. De aderen zetten uit, en daardoor sluiten de kleppen in de aderen niet meer zo goed. Het bloed verzamelt zich onder in de benen en de oppervlakkige vaten, die niet worden gestabiliseerd door spieren en uitzetten. Dit geeft een gevoel van spanning, vermoeide en zware benen, en we zien gezwollen enkels, bezemrijsvarices of kronkelende spataderen.

In dergelijke gevallen kunnen medische compressie kousen helpen. Met hun berekende drukgradiënt – medi compressietechnologie – vernauwen mediven compressiekousen de diameter van de aderen. Daardoor sluiten de kleppen in de aderen weer goed en gaat het bloed sneller naar het hart. Gespannen benen ontspannen zich en de vorming van bloedstolsels (trombose) wordt voorkomen. Dankzij de behandeling voelen de gebruikers zich weer beter en veiliger.

1Orthopädie Technik (5/2013): Therapie mit medizinischen Kompressionsstrümpfen in Deutschland, Ergebnis der Bonner Venenstudien I und II. [Orthopädie Technik (5/2013): Treatment with medical compression garments in Germany, results of the Bonn Vein Studies I and II].