Behandeling van aderen

Er is geen genezing mogelijk voor veneuze ziekten, maar ze reageren wel goed op een behandeling. Er zijn veel behandelmethoden, zelfs voor gevorderde gevallen. De belangrijkste behandelopties zijn compressiebehandeling en chirurgie. Regelmatig compressiekousen dragen kan de ziekte helpen voorkomen of zelfs progressie tegenhouden.

Ziekte-modificerende behandeling van aderen

Medische compressiekousen vormen de basis van de behandeling van aderen. Als de ziekte voortschrijdt, kan de patiënt oedeem en trombosen (bloedstolsels) of zelfs veneuze beenzweren ontwikkelen. Er ontstaat een levensgevaarlijke situatie als een bloedstolsel losraakt van de wand van de ader en naar de longen wordt vervoerd. Dan ontstaat wat we een longembolie noemen.

Compressiekousen worden vaak gebruikt om de progressie van veneuze insufficiëntie tegen te houden. Met de precies gedefinieerde druk biedt de kous mechanische ondersteuning bij slecht sluitende kleppen in de aderen. Als de diameter van de aderen in de benen kleiner wordt, kunnen de kleppen zich weer sluiten en hoopt het bloed zich niet op in de benen. De kousen stimuleren ook de lymfestroom en voorkomen stase van vocht in de benen.

Tegenwoordig zijn moderne compressiekousen niet te onderscheiden van andere kousen en panty's. Voor fashionista's en meer traditioneel ingestelde vrouwen is er keuze in overvloed: van fijngeribbelde kniekousen tot semitransparante stay-ups (kousen in dijbeenlengte) of panty's in allerlei kleuren.

"Stripping" is de bekendste chirurgische techniek. Bij deze operatie wordt een sonde in de ader gevoerd. De ader wordt vervolgens uit het been getrokken via een kleine incisie in de huid. Niet alle hoofdaderen moeten worden verwijderd. Als alleen het bovenste deel is aangetast, wordt alleen dat stuk verwijderd en blijft het gezonde deel van de ader gespaard. Er zijn veel verschillende vormen van "stripping". Een andere mogelijkheid is om de defecte ader af te sluiten of te blokkeren. Dat wordt gedaan tijdens een zogenaamde crosssectomie met laser of radiogolven

Behandelingsopties

De aderen kunnen op verschillende manieren worden behandeld. Hier volgt informatie over de meest gebruikte chirurgische procedures.

Strippen van spataderen

Via de lies wordt een sonde in de aangetaste ader ingevoerd tot aan de voet. Daarna wordt de spatader uit het been getrokken.

CHIVA-methode

De uitgezette aderen worden afgebonden zodat het bloed door de gezonde zijtakken zal gaan stromen. De venae saphenae worden gespaard.

Lasertherapie

De ader wordt van binnen uit dichtgesmolten met een lasersonde. Op die manier wordt de ader vernietigd en later afgebroken door het lichaam.

Therapie met radiogolven

De procedure lijkt op lasertherapie: er wordt een kleine sonde in de ader ingevoerd. De spataderen worden thermisch gescleroseerd met radiogolven en vervolgens door het lichaam afgebroken.

Sclerotherapie

Bij sclerotherapie wordt er een middel in de ader geïnjecteerd waardoor de wanden van het bloedvat samenkleven. Het lichaam breekt de vernietigde ader vervolgens af. Naast de klassieke methode bestaat er ook een sclerose waarbij schuim wordt gebruikt.

Eerst anti-emboliekous, dan compressiekous

Onmiddellijk na de operatieve procedure wordt een anti-emboliekous gedragen (bijv. mediven struva). Daarna moet de patiënt consistent medische compressiekousen dragen (bijv. mediven elegance).

Uw arts kan deze indien nodig voorschrijven. In de zorgwinkel worden de kousen aangemeten. De kousen zijn actief ademend en vormen met hun brede scala aan kleuren een welkome verandering voor de benen.