Gerecycled garen van polyamide voor meer duurzaamheid

Functionele vezels van polyamide hebben uitstekende eigenschappen voor textiel. Voor de mediven cotton gebruiken we naast biologisch katoen ook gecertificeerd gerecycled polyamidegaren.

Gerecycled garen van polyamide

Wat is gerecycled polyamide?

Polyamide is een synthetisch materiaal waaruit onder andere functionele vezels voor textiel verkregen worden. Het polyamide dat in de mediven cotton wordt gebruikt, bestaat voor 60% uit gerecyclede grondstoffen verkregen uit de productie van polyamide.

Wat zijn de eigenschappen van gerecycled polyamide?

Met de mediven cotton* compressiekous, is medi de eerste fabrikant die gecertificeerd recyclede polyamidegarens gebruikt in compressie therapie. Stoffen en kledingstukken gemaakt van polyamidegarens hebben dezelfde goede eigenschappen als die zijn gemaakt van conventionele polyamide. Deze zijn: 

 • Robuust
 • Veelzijdig 
 • Lichter dan katoen of polyester
 • Ademend ­

Dankzij de uitstekende vochtregulatie is het zweten in compressiekousen afgenomen.**

Duurzaamheid met een keurmerk: ons gerecyclede polyamide is GRS-gecertificeerd***

Het materiaal en het productieproces van het gerecyclede polyamidegaren voldoen aan hoge ecologische en sociale normen op internationaal niveau - in termen van duurzaamheid voor mens en milieu.

De Global Recycled Standard (GRS) is 's werelds toonaangevende standaard voor gerecyclede materialen en identificeert materialen die aantoonbaar gerecycled en duurzaam verwerkt zijn. 

Traceerbaarheid

Het gebruikte gerecycleerde materiaal moet naar zijn oorsprong kunnen worden getraceerd: De fabrikant moet precies aangeven en documenteren in welk productieproces het materiaal als afval is ontstaan. In het geval van het in mediven cotton gebruikte garen is dit de eigen productie van onze leverancier van polyamidegaren. 

Ecologische vereisten

 • Bedrijven die gecertificeerd willen worden, moeten een milieubeheersysteem hebben dat de jaarlijkse planning en verwezenlijking van de volgende milieu-eisen binnen het bedrijf documenteert. 
 • Er moeten doelstellingen voor de vermindering van het elektriciteits- en waterverbruik, het afvalwater, de CO2-uitstoot en het afval worden vastgesteld en bijgehouden. 
 • Het is verboden problematische stoffen te gebruiken die de gezondheid van de werknemers of het milieu in gevaar brengen. 
Voordelen van gerecycled polyamide

Maatschappelijke eisen

 • Onder andere dwangarbeid, slavenarbeid of mensenhandel zijn verboden - tewerkstelling is vrijwillig. 
 • Kinderarbeid is verboden. 
 • Werknemers hebben recht om lid te zijn van een vakbond en op collectieve onderhandelingen.
 • Er is geen discriminatie.
 • Veilige en hygiënische werkomstandigheden zijn vereist. 
 • Werknemers worden eerlijk en met een leefbaar loon betaald. 
 • De normale arbeidsduur bedraagt niet meer dan 48 uur per week, de werknemers hebben ten minste één vrije dag en overwerk wordt beperkt tot maximaal 12 uur per week. 

Het in mediven cotton gebruikte polyamidegaren bestaat voor 60 procent uit gerecycleerde grondstof uit de polyamideproductie. Het proces is ook transparant - het voldoet aan alle traceerbaarheidseisen. Het resultaat: bespaarde grondstoffen en voordelen voor het milieu!

Trouwens: het productieproces van het polyamidegaren in mediven cotton veroorzaakt minder CO2-uitstoot - en het productieafval en verbruik van fossiele materialen zijn lager.

Waarom draagt de mediven cotton niet het GRS-zegel?

Om het GRS-zegel op het product te mogen dragen, moet het eindproduct voor minstens 50 procent uit gerecycled materiaal bestaan. Bij mediven cotton gebruiken wij een polyamidegaren (aandeel van ca. 51 procent) met een gerecycled gehalte van 60 procent. Daarnaast gebruiken we zuiver biologisch katoen (aandeel van ca. 27 procent) en compressie-gevend elastaan (ca. 22 procent). Daardoor halen we niet helemaal het vereiste gerecyclede aandeel van 50 procent.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat het materiaal geen schadelijke stoffen bevat?

Bij de productie van het garen worden geen chemische stoffen gebruikt die de duurzaamheid van het eindproduct beïnvloeden. Binnen de Standard 100 certificering van gerecyclede materialen door OEKO-TEX wordt ook gecontroleerd of er schadelijke stoffen in zitten. Daarnaast moet de herkomst van het gerecyclede materiaal worden vermeld. 

De GRS-certificering van onze leveranciers garandeert ook dat de vereiste normen worden gehaald en gehandhaafd: Onze leveranciers worden elk jaar opnieuw gecontroleerd en gecertificeerd. 

 

Toon opmerkingen:

* Doel: mediven cotton
Rondbrei medische compressiekous voor de compressie van de onderste ledematen, vooral bij de behandeling van veneuze aandoeningen.

** UNI EN ISO 62  

*** Draden gebruikt in de mediven cotton zijn GRS-gecertificeerd door de leverancier. GRS = Global Recycled Standard (www.textileexchange.org)