Maria Bordonado

Ze kan weer vrij rondlopen

Maria Bordonado

Hulp voor patiënt met elefantiasis

Toen de Spaanse Maria Bordonado voor de eerste keer in de Lympho-Opt-kliniek in Hohenstad, Duitsland aankwam, waren er verscheidene helpers nodig om haar uit de ambulance te tillen. Ze kon zich nauwelijks bewegen, vanwege haar elefantiasis, de ernstigste vorm van lymfoedeem. Alleen al haar rechter kuit had een omtrek van ruim 150 centimeter. Dat was in januari 1999.

Lymfedrainage voor elefantiasis

Maria bleef zes maanden in de kliniek. Dankzij de consistente behandeling en de terugstroom van lymfevocht die hiermee bereikt werd, verloor ze zo'n 85 kilo alleen al in haar benen. Ze kwam voor de derde keer naar Franken in de lente van 2014; voor een nabehandeling. Maar dit keer kwam ze per vliegtuig, zonder hulp van anderen.

Dr. Franz-Josef Schingale behandelt Maria al 15 jaar. Hij was niet alleen tevreden over de toestand van zijn patiënt, maar ook diep onder de indruk van haar ijzeren zelfdiscipline. "Maria was voor het laatst opgenomen in onze kliniek in 2006. Het is fantastisch hoe ze het behandelingsresultaat sinds die tijd in stand heeft gehouden. De afgelopen acht jaar heeft ze er slechts 1,5 kilo vloeistof bij gekregen in haar linker been. Haar rechter been is onveranderd gebleven. Als we er rekening mee houden dat ze thuis in Spanje geen lymfedrainage kan krijgen, dat ze zichzelf zwachtelt en behandelt met automatische intermitterende pneumatische compressie (behandeling met drukmanchetten, het Lympha Press-systeem) en compressiekousen (mediven), is haar toestand uitstekend".

Tien jaar bedlegerig

Maria, die nu 48 jaar oud is, had echter tientallen jaren problemen gehad voordat ze deze positieve diagnose bereikte. De eerste symptomen van lymfoedeem ontstonden kort na haar eerste communie, toen ze negen jaar oud was. Maria Bordonado weet het nog goed: "Mijn voeten en knieën werden dikker en dikker. Op den duur waren al mijn schoenen te klein. Eerst maakte ik me geen zorgen. Mijn ouders dachten dat het wel weer over zou gaan. Maar de zwelling werd alleen maar erger." Maria's ouders gingen met haar naar de huisarts. Deze kon haar echter niet helpen en zo begon een jarenlange reis langs ontelbare artsenpraktijken. Niemand had een oplossing voor haar. Terwijl haar vrienden de school afmaakten, een baan vonden en een gezin startten, was Maria Bordonado aan bed gekluisterd door haar lymfoedeem. Meer dan 10 jaar lang kwam ze niet verder dan haar slaapkamer en de badkamer. Met haar enorm dikke benen kon ze niet verder lopen. Dat kostte te veel moeite. Ze had ook veel last van de starende blikken in het openbaar. Het enige sociale contact dat ze had was met haar familie, die haar troostten en ondersteunden tijdens de lange jaren.

Hulp in Franken

De ommekeer was in 1998, toen een Spaanse arts het geval van Maria op internet publiceerde. Dat trok de aandacht van Nati Velázquez, de manager van medi’s Spaanse vestiging. medi is een toonaangevende fabrikant van medische hulpmiddelen en heeft zijn hoofdkantoor in Bayreuth, Duitsland. Zij legde contact met dr. Schingale, die vol vertrouwen was dat Maria kon worden geholpen.

De Spaanse ziektekostenverzekeraar weigerde de behandeling te betalen, maar zodra de werknemers en het management van medi het verhaal hoorden, besloten ze spontaan om te helpen. Het budget dat was gereserveerd voor de jaarlijkse kerstcadeaus aan zakenrelaties kreeg terstond een nieuwe bestemming: de behandeling van Maria Bordonado. Ook het publiek hielp een handje. Verschillende Duitse televisiezenders besteedden aandacht aan de zieke Spaanse en vroegen om giften, zodat ze kon worden behandeld in Franken. Eind januari 1999 was alles in kannen en kruiken: Maria werd liggend per ambulance vervoerd van haar huis bij Alicante naar Hohenstad, een reis van bijna 2.000 kilometer. Haar behandeling kon van start gaan.

Na zes maanden dagelijks lymfedrainage, intermitterende pneumatische compressie (IPC met het Lympha-Press-systeem), een mobilisatiebehandeling en compressiekousen, werd Maria’s ambitieuze streefdoel eindelijk bereikt. Ze kon weer lopen. De omtrek van haar kuit was afgenomen van 150 tot bijna 50 centimeter. Dit was een nieuw begin voor Maria.

Succesvolle behandeling dankzij netwerken

Zo'n uitstekend resultaat kan alleen worden bereikt als er een perfect gecoördineerde interactie is tussen artsen, therapeuten en bandagisten. Er zijn nog mogelijkheden voor uitbreiding van dit netwerk in Duitsland en er zijn te weinig deskundigen op alle gemelde terreinen (over heel Duitsland zijn er ongeveer 450 lymfologen en ca. 60.000 getrainde therapeuten). In vergelijking met andere landen blijkt echter dat Duitsland een koploper is als het gaat om de zorg voor patiënten met lymfoedeem. Maria Bordonado kan dit bevestigen. Zij en de andere patiënten in de Lympho-Opt-kliniek vinden baat bij deze netwerken van deskundigen.

Nadat Maria Bordonado bijna 2,5 liter lymfevocht had verloren dankzij haar behandeling, werd ze aan het eind van haar opname dit jaar opnieuw gemeten. Net als 15 jaar geleden was het de lymfedeskundige Cornelia Wilhelm van de naburige zorgwinkel die haar opmat. Zij was ook onder de indruk van de toestand van Maria Bordonado. "Haar kuiten zijn echt dun geworden. Ze heeft een geweldige zelfdiscipline en werkt actief mee aan haar behandeling." Om ervoor te zorgen dat haar huidige toestand zo lang mogelijk behouden blijft, kreeg Maria daarna teenkappen, dijkousen en een Capri-short van medi op maat. Deze kledingstukken garanderen een hogere druk en wandstabiliteit en zijn gemakkelijk aan- en uit te trekken in het dagelijks leven.

Zonnige vooruitzichten voor Maria Bordonado's

Is het nu voldoende dat de Spaanse zichzelf thuis behandelt en om de paar jaar naar Duitsland komt voor een nabehandeling? De deskundigen die haar behandelen, hebben er vertrouwen in: als iemand het kan, is zij het. "Ik ben er zeker van dat ze dit behandelingsresultaat in stand kan houden", aldus Cornelia Wilhelm. "In het verleden heeft ze dat al laten zien. Door de compressiekousen te dragen zullen de contouren van haar lichaam bovendien nog meer vooruitgaan. Iedereen in ons lymfenetwerk wenst haar het allerbeste voor de toekomst.