Biologisch katoen: met verantwoordelijkheid voor mensen en het milieu

Biologisch katoen heeft speciale eigenschappen en voordelen vergeleken met conventioneel katoen. medi speelt hierop in bij de productontwikkeling. Lees de belangrijkste vragen en antwoorden over biologisch katoen hier.

mediven cotton - biologisch katoen

Welke medi producten bevatten biologisch katoen?

De medische compressiekous mediven cotton* bevat biologisch katoen. De gezondheid van onze productgebruikers ligt ons na aan het hart-net als het milieu. Daarom gebruikt medi biologisch katoen en werken we nauw samen met garen- leveranciers die gecertificeerd zijn met het internationaal toonaangevende Global Organic Textile Standard(GOTS). In aanvulling op het gecertificeerde biologische katoen garen, gebruiken we voor de mediven cotton gerecycled poylamide garen- ook gecertificeerd volgens hoge criteria van de Global Recycle Standard(GRS).** 

Wat is biologisch katoen?

Biologisch katoen wordt geproduceerd volgens de richtlijnen van de biologische landbouw. Daarnaast mogen er geen genetisch gemodificeerde zaden en geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden in het productieproces. 

Convertioneel geteelde katoen gebruikt meestal genetisch gemodificeerde zaden in monoculturen die aanzienlijk meer water nodig hebben. Om aantasting door ongedierte te voorkomen worden veel schadelijke pesticiden gebruikt om de gewasopbrengst te verhogen.

Wat zijn de eigenschappen van het biologisch katoen in de mediven cotton?

Biologisch katoen heeft een thermoregulerend vermogen, medi heeft dat nu omgezet naar een nieuwe compressiekous. De compressie gevende elastaan draad is dubbel geweven met de zachte katoenen garen in de mediven cotton. Dankzij de nieuwe brei-techniek, ligt het zachte katoenen garen aan de binnenkant van de kous gelijk op de huid. Hierdoor is mediven cotton uitermate geschikt voor de gevoelige en allergische huid.

Wat is het verschil tussen biologisch katoen en conventioneel katoen?

Vergeleken met conventioneel katoen, biedt GOTS-gecertificeerd katoen belangrijke voordelen voor het milieu en de betrokken mensen.

Biologische criteria volgens het GOTS Manual**.

 • Er worden geen genetisch gemodificeerde zaden gebruikt.
 • Afwezigheid van gevaarlijke pesitciden beschermt de mens en het mileu. 
 • Boeren zijn verplicht vruchtwisseling aan te houden-dit stelt de bron van inkomsten veilig, maakt biodiversiteit en een gevarieerde voedselproductie mogelijk. 
 • Geen vervuiling van het water door gifstoffen. Daarnaast wordt het waterverbruik aanzienlijk verminderd doordat het waterbergend vermogen van de bodem wordt verbeterd.
 Voordelen van biologisch katoen

Sociale minimum normen

 • Tewerkstelling is vrijwillig(dus geen dwangarbeid, slavenarbeid of mensenhandel) 
 • Werknemers hebben recht om lid te zijn van een vakbond en op collectieve onderhandelingen. 
 • Er is geen kinderarbeid 
 • Er wordt niet gediscrimineerd. 
 • Werknemers werken onder veilige en hygiënische werkomstandigheden.
 • Er is een verbod op grove of onmenselijke behandeling(inclusief pesten, geweld, intimidatie). 
 • De beloning is eerlijk en voldoende om in de basisbehoeften te voldoen, met aanvullende discretionaire bonus. 
 • Arbeidstijden zijn minder dan 48 uur per week, de arbeiders hebben minstens 1 dag per week vrij en maken nooit meer dan 12 overuren per week. 
 • Er is geen sprake van een onveilige werksituatie, er moet voldaan worden aan de arbeids-en sociaalrechtelijke verplichtingen. 
 • Gelijke behandeling van arbeidsmigranten moet worden nageleefd. 
 • Om toezicht te houden op maatschappelijk verantwoord ondernemen, dienen bovenstaande punten te worden gedocumenteerd.  

De GOTS is ‘s werelds toonaangevende standaard voor biologisch katoen, die niet alleen de teelt omvat, maar ook de verdere verwerking van biologisch katoen. Het bevat bovengenoemde ecologische en sociale criteria waaraan voldaan moet worden. De GOTS wordt uitgegeven door onafhankelijke certificeringsinstanties en worden jaarlijks gecontroleerd en geauditeerd. Jaarlijks worden de betrokken verwerkende bedrijven, producenten en retailers geïnspecteerd.

Waarom draagt de mediven cotton niet het GOTS-zegel?

mediven cotton bestaat voor 27% uit puur biologisch katoen. Om het GOTS keurmerk op het eindproduct te mogen dragen moet het voor minimaal uit 70% gecertificeerd biologisch katoen bestaan. Dit is niet haalbaar omdat de mediven cotton als medisch product aan andere eisen moet voldoen, bijvoorbeeld die van RAL-norm medisch compressiekousen: volgens deze norm moeten compressie gevende materialen zoals elastaan(ca. 22%) en in het geval van de mediven cotton, recyclede polyamide (ca. 51%) gebruikt worden.

Is biologisch katoen biologisch afbreekbaar?

Biologisch katoen is vanuit ecologisch oogpunt 100% biologisch afbreekbaar omdat het gemaakt is van cellulose.

mediven cotton

Wat maakt biologisch katoen zo zacht?

Biologisch katoen van natuurlijke vezels is zo voelbaar zachter  op de huid omdat er bij de teelt en productie geen chemicaliën worden gebruikt die katoenen vezels kunnen vernietigen. Biologisch katoen heeft daardoor langere vezels, dit beïnvloedt de kwaliteit van de stof.  Het voelt gladder aan en is tegelijkertijd duurzamer dan conventioneel katoen.

Is biologisch katoen echt gezonder?

Ja, omdat conventioneel katoen veel pesticides gebruikt die gevaarlijk zijn voor de gezondheid vanwege hoge ongedierte bestrijding. Ook bij de verwerking van conventioneel katoen worden ongezonde chemicaliën gebruikt. Daardoor vormen de chemicaliën die gebruikt worden om ongedierte te bestrijden gezondheidsrisico's voor de mens en lijdt ook het milieu eronder.

Hoe weet ik zeker dat het echt biologisch katoen is? Is er een certificering of een zegel?

Ons biologisch katoen voldoet 100% aan de criteria. Dit wordt bevestigd door verschillende zegels en certificaten: met de Standard 100 GMO door OEKO-TEX, het biologisch katoen wordt door middel van laboratoriumtesten getest op genetisch gemodificeerde organismen(GMO).

Dit bevestigt dat ons katoengaren van 100% biologische kwaliteit is. 

Ook geschikt voor mensen met een allergie of gevoelige huid.

Twee dermatalogische, medische deskundige evaluaties bevestigen de eigenschappen van de mediven cotton: in beide epicutane testen, door het onafhankelijk dermatologisch instituut Dermatest®, zijn er geen reacties opgetreden bij mensen met een allergische of gevoelige huid.  

De mediven cotton presteerde overtuigend in beide testen en kreeg de hoogste beoordeling “uitstekend”.  

Waar wordt biologisch katoen verbouwd?

Ongeveer 50% van het biologisch katoen is afkomstig uit India. Andere grote teeltgebieden zijn in China en Kirgizië. Een kleine 10%  komt uit Turkije.

Hoe kun je biologisch katoen het beste wassen?

Kledingstukken van biologisch katoen zijn onderhoudsvriendelijk: ze zijn wasbaar in de machine en geschikt voor de droger. Een wasprogramma op 40 graden is aanbevolen-handwas is het zachtst.

Toon opmerkingen:

Doel: mediven cotton
Rondbrei medische compressiekous voor de compressie van de onderste ledematen, vooral bij de behandeling van veneuze aandoeningen. 

** Draden gebruikt in de mediven cotton zijn GOTS-gecertificeerd door de leverancier.

*** GOTS = Global Organic Textile Standard (www.global-standard.org