Gezwollen benen

Als u lijdt aan gezwollen benen en dikke enkels na een lange dag, kunnen daar verscheidene oorzaken voor zijn.

Skin organ health

Het bloed verzamelt zich in de aderen

Als u veel zit of staat, is de spierpomp in de kuiten die het bloed van de benen via het veneuze systeem terug naar het hart voert niet langer doeltreffend. Het bloed verzamelt zich in de aderen. Hierdoor lekt vloeistof weg naar het omgevende weefsel en zwellen de benen op.

Het bloed stroomt soms ook slecht terug als de bloedvaten zich uitzetten bij hoge temperaturen. De benen kunnen opzwellen in een ruimte die te warm is of in een ruimte met vloerverwarming. De zwelling begint meestal bij de enkels, het laagste punt van de grote oppervlakkige vena saphena.

Maar iedereen die gezwollen benen heeft, moet een arts raadplegen, om na te gaan of het een symptoom is van een ernstige vaataandoening.

Gezwollen benen: tekenen van een veneuze ziekte

De arts kan de bloedstroom in de aderen visualiseren met een echo (Doppler-onderzoek). Hij/zij kan zien of de oppervlakkige aderen of het systeem van de diepe aderen in de benen beschadigd is.

Vaak sluiten bijvoorbeeld de kleppen in de aderen niet goed meer, waardoor het bloed terugstroomt in de aderen. Het bloed verzamelt zich in de aderen en maakt ze wijder. Daardoor raken de kleppen in de aderen nog meer beschadigd. Als u al spataderen hebt in uw benen, is dit nog een teken van een veneuze ziekte.

Behandeling van aderen bij gezwollen benen

Veneuze ziekten moeten altijd worden behandeld.

Klik hier voor meer informatie over de behandeling van aderen.