Belasting van de bloedvaten tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen hebben last van zware, vermoeide of gezwollen benen tijdens de zwangerschap. Dat komt door de veranderingen in de hormoonbalans, die ervoor zorgen dat de bloedvaten meer kunnen uitzetten. Dit wordt nog versterkt door de toename van het bloedvolume – met ongeveer 20 procent zelfs al in de vroege zwangerschap.
Veel zwangere vrouwen beseffen niet dat de bloedvaten het zwaarder krijgen tijdens de zwangerschap. Dat komt door de gewichtstoename, de hormonale veranderingen, het toegenomen volume bloed in het lichaam en de druk van de baby op het bekkengebied.
Ontstaan en symptomen van veneuze belasting
Omdat u zwaarder wordt, neemt ook de druk op de vaten in de benen toe. Het bloed stroomt dan langzamer terug naar het hart, vooral door de vaten van het been. Uitzetting van de bloedvaten kan er ook toe leiden dat de kleppen in de aders niet langer goed sluiten. Het bloed kan dan niet terug stromen. Het bloed hoopt zich op in de vaten. Dat voelt u als steken, jeuk en pijn in de benen. De ophoping van bloed zorgt er ook voor dat er vocht lekt in het omgevende weefsel. Daardoor zwellen de benen op en worden met name de enkels dik. Zo kunnen er spataderen ontstaan, die u moet laten zien en controleren door de gynaecoloog.
Ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt spataderen tijdens hun eerste zwangerschap en nog meer vrouwen tijdens de tweede zwangerschap.
Het risico op trombose neemt ook toe: het risico dat een zwangere vrouwen trombose krijgt, is drie tot vijf keer groter dan bij niet-zwangere vrouwen. Dit risico blijft zelfs stijgen tot zes weken na de bevalling, vooral als er een keizersnede is uitgevoerd of als de vrouw veel bloed heeft verloren.
Lichaamsbeweging en sport: hoe kunt u de belasting van de bloedvaten tijdens de zwangerschap beperken?
U kunt het werk van de bloedvaten ondersteunen door aan lichaamsbeweging en sport te doen, bijv. zwangerschapsgymnastiek, wandelen, zwemmen en fietsen. De beenspieren stimuleren namelijk het transport van bloed naar het hart. Dit noemen we de spierpomp. Door koud water trekken de bloedvaten samen. Dat bevordert het transport van het bloed ook. In een Kneipp-bad lopen of uw benen met koud water afspoelen zijn ideaal hiervoor.
Tips voor het dagelijks leven
- Probeer niet te lang te zitten of te staan
- Als u pijnlijke, gezwollen benen hebt, leg ze dan zo vaak mogelijk omhoog
- Zorg dat u voldoende drinkt
- Draag geen schoenen met hoge hakken
- Versterk uw bloedvaten met oefeningen
- Draag steunkousen; ze ondersteunen het vaatstelsel
Deze extra belasting kan ook gevolgen hebben voor vrouwen die nooit eerder tekenen van veneuze insufficiëntie hebben vertoond. De benen zwellen op en er ontstaan spataderen, die vaak, maar niet altijd verdwijnen na de bevalling. Zwangerschap is niet zelden het begin van een vaataandoening, vooral bij vrouwen met extra risicofactoren – bijv. erfelijk slap bindweefsel of overgewicht.
Voorkomen met compressie
Steunkousen zorgen ervoor dat uw benen gezond en aantrekkelijk blijven. En uiteraard kunt u uw persoonlijke stijl behouden omdat steunkousen tegenwoordig niet zijn te onderscheiden van gewone kousen en panty's. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in veel kleuren en variëteiten.
Compressieklasse 1 is voldoende in dit stadium. Compressieklasse 2 kan worden gebruikt voor bestaande vaatproblemen of een sterke ophoping van waterige vloeistof. De kousen moeten worden gedragen vanaf de derde maand van de zwangerschap tot twee maanden na de bevalling of tot na het einde van de borstvoeding.
Of u nu kiest voor een panty met een extra comfortabel bovendeel, stay-ups (kousen tot op de dij) of kniekousen: uw arts en de zorgwinkel zullen u graag adviseren en helpen de juiste kousen te vinden. Daarnaast kan het ziekenhuis of de kliniek preventieve maatregelen tegen trombose treffen. Die bestaan uit speciale compressiekousen, tromboseprofylaxekousen genoemd, oefeningen en mogelijk ook een behandeling met bloedverdunners.
Als u van plan bent om thuis of poliklinisch te bevallen moet u tijdig uw arts raadplegen over mogelijke voorzorgsmaatregelen. De symptomen in de benen komen later niet terug bij deze meestal jongere vrouwen. Maar iedereen die gezwollen benen heeft, moet een arts raadplegen, om na te gaan of het symptomen zijn van een ernstige vaataandoening.
De symptomen in de benen komen later niet terug bij deze meestal jongere vrouwen. Maar iedereen die gezwollen benen heeft, moet een arts raadplegen, om na te gaan of het symptomen zijn van een ernstige vaataandoening.
Trombose
Zwangerschap en trombose
Als regel lopen zwangere vrouwen een groter risico op trombose. Dit risico blijft zelfs toenemen tot zes weken na de geboorte. We spreken van trombose als een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel. Dan stroomt het bloed niet door en dat kan ernstige gevolgen hebben.
Door gymnastiek te doen, voldoende te bewegen en steunkousen te dragen, kunt u het risico op trombose verlagen. Vrouwen die extra risico lopen, kunnen ook bloedverdunners nemen. Ook wat dit betreft kunt u het beste uw arts om raad vragen. Hij/zij zal u hierover kunnen adviseren.
Gezwollen benen
Gezwollen benen
Vrijwel alle zwangere vrouwen krijgen af en toe last van gezwollen enkels, voeten of benen. Gezwollen benen kunnen een waarschuwingsteken zijn voor beginnende vaataandoeningen. Het is altijd het beste uw arts hierover om raad te vragen. Indien nodig kan hij/zij medische compressiekousen voorschrijven.
Spataderen en spinnetjes
Spataderen en spinnetjes
Veel vrouwen krijgen spataderen tijdens de zwangerschap. Vaak verdwijnen ze na de zwangerschap, maar niet altijd.
Elke vrouw die ook zwak bindweefsel heeft of te zwaar is kan een vaataandoening ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Ook hierbij kunnen compressiekousen helpen het risico op een dergelijke aandoening te minimaliseren.
Zwangerschapsstriemen
Zwangerschapsstriemen
Bij veel zwangere vrouwen verloopt de snelle gewichtstoename niet ongemerkt. Als het bindweefsel zwak is, kunnen er zogenaamde zwangerschapsstrepen, striae gravidarum, ontstaan. Deze striemen verschijnen vaak op de benen en op de buik en taille. Massage met een droge borstel en plukkende massages met speciale olies kunnen striemen helpen voorkomen. Steunkousen helpen ook om zwangerschapsstrepen tegen te gaan.
HELLP-syndroom of pre-eclampsie
HELLP-syndroom of pre-eclampsie
Gezwollen benen tijdens de zwangerschap kunnen ook een teken zijn van het HELLP-syndroom of pre-eclampsie. Het is erg belangrijk dat u uw arts raadpleegt als u merkt dat uw benen dikker zijn.
Compressiekousen van medi
Klik hier voor meer informatie over compressiekousen van medi.
Diagnose en behandeling
Waarom hebben vrouwen er vaker last van dan mannen?
Producttip
De ideale steunkous
Gezondheid
Hoe werken onze bloedvaten?