Sport tijdens de zwangerschap

Matige sport geeft zwangere vrouwen energie en is ook leuk

Sport tijdens de zwangerschap

Kan ik sporten als ik zwanger ben?

Er zijn heel wat bakerpraatjes verteld over de zwangerschap. Veel mensen dachten dat sport schadelijk was in deze periode. Tegenwoordig weten we dat dit niet waar is. Als de zwangerschapstest positief is, kunt u zeker actief blijven. Geschikte lichamelijke activiteit tijdens de zwangerschap heeft juist positieve effecten op de gezondheid van moeder en baby. Zolang u maar niet overdrijft en er geen medische bezwaren zijn, kunt u zeker aan sport doen. Matige sport geeft zwangere vrouwen energie en is bovendien leuk. Als u uw gezond verstand gebruikt en een paar tips opvolgt, is er niets dat u tweeën ervan weerhoudt om aan sport te doen.

Veel plezier!

Effect

Sport kan wonderen verrichten voor veel van de klachten die voorkomen tijdens de zwangerschap: sterke skeletspieren helpen rugpijn te verlichten. Een goede bloedsomloop en stofwisseling verminderen misselijkheid en duizeligheid. Lichaamsbeweging helpt ook trombose en vaataandoeningen te voorkomen.

De ophoping van water in de weefsels die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap wordt ook verminderd. Bovendien wordt de zuurstoftoevoer naar het lichaam en dus naar het kind gestimuleerd. De kans dat u zwangerschapsdiabetes ontwikkelt wordt minder, omdat de bloedsuikerspiegel daalt bij continu energieverbruik.

Sommige deskundigen zijn zelfs van mening dat de pijn bij de bevalling wordt verlicht als vrouwen blijven sporten tot de negende maand. Dat komt door de neurotransmitters, zogenaamde bèta-endorfines, die worden afgegeven tijdens lichaamsbeweging. Bovendien zou de wiegende beweging in de baarmoeder de ontwikkeling van de sensorische organen van de baby bevorderen.

Risico's

Er bestaat geen twijfel: het cardiovasculaire systeem, de ademhaling en het hele skeletspierstelsel worden aanzienlijk belast tijdens de 40 weken van de zwangerschap. Het is daarom belangrijk om niet te overdrijven bij het sporten. Theoretisch gezien zou een bovenmatige inspanning de bloed- en zuurstoftoevoer naar het kind kunnen verminderen. De verhoogde bloedtoevoer naar de spieren zou ook een negatief effect kunnen hebben op de doorbloeding van de placenta.

Bovendien maken de zwangerschapshormonen de banden en gewrichten flexibeler, zodat het hoofdje van het kind door het bekken kan gaan bij de geboorte. Door de zachte banden en onstabiele gewrichten lopen aanstaande moeders meer kans op letsel, zoals een verstuikte enkel. Dus: lichaamsbeweging is toegestaan, maar de intensiteit moet zijn aangepast aan de zwangerschap.

Geschikte sporten

Duursporten zijn heel geschikt voor zwangere vrouwen. Ze geven energie, gaan stress tegen en maken u fitter. Vooral zwemmen is heel goed, omdat het water het gewicht van uw buik draagt. Tegelijkertijd worden alle spiergroepen geoefend en trombose en oedeem voorkomen.

Fietsen en wandelen worden ook als ideale sporten voor zwangere vrouwen beschouwd. Hierbij worden de banden en gewrichten niet te zwaar belast. Hardlopen is geen probleem tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, maar goede schoenen die voldoende steun bieden zijn onmisbaar.

Later, uiterlijk in de laatste drie maanden van de zwangerschap, is wandelen een beter alternatief. Zwangerschapsyoga en pilates worden ook aanbevolen. Deze sporten versterken de bekkenboden en kunnen de bevalling gemakkelijker maken. Oefeningen aan apparaten worden ook aanbevolen, omdat ze de spieren gericht maar gereguleerd versterken.

Sporten die niet geschikt zijn

Uiteraard kunt u gevaarlijke sporten, zoals diepzeeduiken, paragliden of bergbeklimmen, beter vermijden tijdens de zwangerschap. Sport met abrupte bewegingen zijn ook taboe voor zwangere vrouwen. Dat zijn bijvoorbeeld:

  • squash
  • tennis
  • basketbal
  • volleybal

En u zult de marathon in New York die u wilde doen ook nog even moeten uitstellen. Uw lichaamstemperatuur zou te veel stijgen.

Aanbevelingen voor het sporten

Zwangere vrouwen die vatbaar zijn voor spataderen moeten steunkousen dragen bij het sporten. In de speciaalzaak zijn speciale compressiekousen voor zwangere vrouwen verkrijgbaar, met een sterk rekbaar bovendeel, dat zich aanpast aan uw dikker wordende buik. Om ervoor te zorgen dat de kousen prettig zitten, zullen opgeleide medewerkers uw benen op verschillende plaatsen meten (voet, enkel, kuit, dijbeen). Het is altijd verstandig om uw trainingsprogramma te bespreken met uw arts.

Hoe intens zwangere vrouwen kunnen oefenen hangt af van hoe sportief ze waren voor de zwangerschap. Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap kunnen vrouwen die goed fit zijn hun sportprogramma doorgaans voortzetten. Naarmate de zwangerschap vordert, moet u voorzichtiger worden bij het sporten. Vraag uw arts wat uw ideale polsslag is en draag een hartslagmeter om dat te controleren.

Zorg ervoor dat u het niet te warm krijgt (hyperthermie), omdat dat schadelijk kan zijn voor uw baby. Als u nog kunt praten tijdens het sporten, spant u zich niet te veel in. En vergeet niet om altijd voldoende te eten en te drinken. Complexe koolhydraten (volkorenproducten) en vitamines (vers fruit en groenten) zijn ideale energiebronnen. Na lichaamsbeweging is het belangrijk om uw lichaam 24 uur rust te geven om zich te herstellen. Vergeet niet: uiterlijk vanaf de 20ste week van de zwangerschap mag u de verticale buikspieren niet afzonderlijk oefenen.

En tot slot: volg uw gezond verstand en leer aan te voelen hoeveel sport goed voor u is tijdens de zwangerschap.