Aderkleppen

Essentiële kleppen in de bloedsomloop

Terugslagkleppen in de benen

Op regelmatige afstand zijn de aderen voorzien van boogvormige kleppen aan de binnenkant. De kleppen laten het bloed dat tegen de zwaartekracht in omhoog wordt gestuwd en sluiten zich onmiddellijk als het bloed tot stilstand komt en dreigt weer naar de voeten te stromen.

Intacte kleppen voorkomen dat het bloed zich verzamelt in de onderste ledematen, vooral bij het staan, en absorberen de krachten die inwerken op de aderen bij belasting (wandelen, joggen en springen). De communicerende aderen hebben ook kleppen die voorkomen dat het bloed van de diepe aderen terugstroomt naar het oppervlakkige veneuze systeem.

Als de kleppen niet goed werken, of zelfs vernietigd zijn door een letsel of ontsteking, stuwen de beenspieren het bloed soms naar het hart door de oppervlakkige aderen, in plaats van door de diep liggende aderen. Dat leidt tot overbelasting van het oppervlakkige veneuze systeem. De symptomen hiervan zijn stuwing en oedeem, en op lange termijn kan er chronische veneuze insufficiëntie (CVI) ontstaan.

Vaatkleppen die zijn aangetast, genezen niet. Maar vaatkleppen die alleen minder goed werken, kunnen hun functie herwinnen, ten minste voor een deel, met een consistente compressiebehandeling.

Rate this Content

 
 
 
 
 
 
 
Rate
 
 
 
 
 
 
22 Rates
68 %
1
5
3.4